Koninklijke onderscheiding voor 2 vrijwilligers van Oranjehof in Buren.

29-04-2021 /
Afgelopen maandag 26 april hebben Hils van Amerongen en Thea van Eeden een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun inzet als vrijwilliger. Deze huldiging vond plaats op de dierenopvang in Eck en Wiel. Daar werden de dames in het bijzijn van familie verrast door de burgemeester van de gemeente Buren. Collega Astrid v Griensven heeft hieronder omschreven wat zij allemaal op Oranjehof in Buren doen, maar daarbuiten hebben ze ook nog diverse andere vrijwilligers baantjes in de Betuwe.

Hils van Amerongen is op 29 mei 2008 in zorgcentrum Oranjehof begonnen als vrijwilligster. Zij doet wekelijks samen met nog 5 vrijwilligers waaronder Thea van Eeden de soosmiddag. Haar taken zijn hierbij het halen en brengen van bewoners naar het restaurant tijdens de soosmiddag. Koffie en thee schenken, bingomiddagen draaien, spel middagen en bloemschikken, decoreren van de openbare ruimtes tijdens kerst, ze is begeleidster bij uitstapjes en doet ook nog mee in de bediening tijdens recepties. Dus Hils is van alle markten thuis.

Samen met Thea van Eeden houdt ze sinds 2010 het rommelkraampje bij. Iedere donderdag ochtend komt ze spullen uitzoeken die meegebracht zijn voor de rommelkraam. Alles wordt geprijsd en gesorteerd en weer leuk neergezet in de kraam voor de verkoop. De opslagruimte wordt keurig bijgehouden en alles wordt zorgvuldig uitgezocht. Alles kan een tweede leven hebben en ze sjouwt wat af met spullen. Wat niet gebruikt of verkocht wordt gaat weer door naar de dierenambulance rommelmarkt. Dit heeft in middels veel geld opgebracht en de opbrengst gaat allemaal naar activiteiten voor de bewoners. Het leuke is dat het allemaal kwartjes en dubbeltjes werk is.Tijdens onze jaarlijkse herfstmarkt is Hils ook altijd van de partij bij de bric en brac kraam. Met veel enthousiasme wordt deze kraam beheert en veel spullen verkocht. Dus al met al een bezige vrouw, waar we altijd van op aan kunnen. Ze doet met veel plezier en inzet haar vrijwilligerswerk en we kunnen altijd een beroep op haar doen en op haar rekenen.

Thea van Eeden werkt in zorgcentrum Oranjehof al 15 jaar (6 januari 2005) als vrijwilligster. Zij is hier iedere donderdag middag van 13.30 uur tot 16.30 uur tijdens de soosmiddag en verzorg op donderdag ochtend de kraam waar twee de hands spullen worden verkocht. Samen met nog 5 vrijwilligers regelen ze alles omtrent de soosmiddag. Ze Regelt de koffie en zorgt dat iedereen iets fris of een advocaatje krijgen en natuurlijk niet te vergeten de donderdagmiddag snack. Alles loopt op die soosmiddag erg gesmeerd. Er wordt elektronisch afgerekend aan de kassa, waar ze zeer secuur in is. Iedere soosmiddag wordt er een leuke activiteit gedaan, bingo, spelletjes middag, geheugen training, bloemschikken. Ook helpt Thea mee in de bediening tijdens recepties of condoleances. Er wordt bediend, afgewassen en opgeruimd en haar horeca verleden komt hier goed van  pas.      Vanaf 2010 hebben we een rommelkraam, waar iedere dag tweede handsspullen worden verkocht. Allemaal “dubbeltjes en kwartjes” werk. Inmiddels na 10 jaar is er enorm veel geld opgehaald en zijn er vele activiteiten, dagjes uit en materialen van gekocht. Deze tweede handsspullen op de kraam verzorgd Thea samen met Hils haar buurvrouw en goede vriendin, tevens haar steun en toeverlaat.Iedere donderdag ochtend wordt alles uitgezocht en geprijsd. Een serieuze zaak. De opbrengst komt ten goede van allerlei activiteiten voor de bewoners, zoals bijvoorbeeld een dagje met de bus naar Volendam, of kersen eten in de theetuin in Buren, of er wordt spelmateriaal van gekocht, waar Thea dan ook weer haar handen uit de mouwen voor steekt. En worden de spullen hier niet verkocht dan wordt het naar de dierenambulance rommelmarkt gebracht of secunda. Thea heeft haar contacten. Niks wordt weggegooid, alles wordt hergebruikt. Zelfs maakt Thea kaarten van oude kaarten, die dan weer verkocht worden. Dus creatief is ze ook nog. Ieder jaar verzorgt ze ook de bric en brac kraam in Oranjehof tijdens de herfstmarkt. Wat ook een groot evenement is hier in huis. Al met al een bezige bij, waar wij heel dankbaar voor zijn in Oranjehof, omdat Thea het verschil maakt voor de cliënten op het gebied van welzijn, maar ook voor de medewerkers van Oranjehof.